woensdag 13 maart 2019

Klei bakken

Wij hebben alle materialen voor de keramist, beeldhouwer en de kunstenaar! Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Dit omdat na het bakken het stuk een andere kleur heeft dan de klei die ze hebben gebruikt, meteen wordt dan duidelijk dat de kleur van het bakken vooraf moeilijk te bepalen is zonder staaltje.


Daarom wil ik in dit hoofdstuk een aantal zaken over de kleur van de klei en de kleur na het bakken duidelijk stellen. Als echte klei - zoals Chamotteklei - uitdroogt kan je het eenvoudig weer soepel maken door het vochtig te maken in een natte handdoek of bak water.

Het idee van klei bakken op de hoge temperaturen is bedoeld om het aardewerk steviger te maken. Na het bakken is het ook geen klei meer als je het in het water legt. Het kneden van klei is noodzakelijk om eventuele luchtbellen uit de klei te verwijderen.


Als er luchtbellen in de klei blijven, kan het werk bij het bakken ontploffen. In de derde stap gaat de pottenbakker de klei omvormen en bewerken tot een voorwerp. Eerst rustig in uur de oven stoken tot 6graden.


In deze fase krimpt de klei het meest, daarom vooral niet te snel stoken.

Wanneer de klei nog glimt zoals het uit het pakje kwam, of wanneer je er met je nagel in kunt krassen, is het nog te zacht, de temperatuur moet iets hoger gezet worden. Wordt de klei geel of bruin, of smelt deze, dan is de temperatuur van de oven te hoog. Als de klei goed gebakken is, wordt de klei mat en voelt glad aan. Al een tijdje heb ik me voorgenomen om zelf klei te maken.


Klei uit de winkel is natuurlijk erg handig en kleurrijk, maar in de praktijk zitten de kleurtjes binnen vijf minuten door elkaar om van de chemische geur nog maar te zwijgen. Vaak is deze klei ook zeer har zodat je eerst zelf aan de slag moet om hem te kneden. Ik denk dat het antwoord op je vraag erg afhangt van de afmeting van je werkstukken. Zoals je bij de bisquitjes wel kunt zien worden kleine lichtnet ovens voor best redelijke prijzen aangeboden. Persoonlijk laat ik mijn werkstukken altijd bij een creativiteitscentrum bakken.


De prijs hangt daarbij af van het aantal werkstukken wat in de oven kan. Nederlandse klei is nauwelijks meer te koop. Pottenbakker, bijna het oudeste beroep van de werel is toch een uitstervend vak. Toch geloof ik, dat het vak zo mooi is, dat het nooit helemaal zal verdwijnen. Dat is een laagje glas dat over de klei heen wordt gelegd.


Daarmee wordt het werkstuk, glad afgewerkt en waterdicht.

KLEI brengt de rijkdom van keramiek bij u thuis met praktische artikelen, fraaie foto’s en verrassende invalshoeken. Als abonnee ontvangt u KLEI een heel jaar lang. Keramikos heeft meer dan 1soorten klei in het assortiment.


Klei voor aardewerk en steengoe porselein, Raku klei , klei - en porseleinpoeder, gietklei, papierklei en meer. De toepassingen zijn eindeloos. Daarnaast bieden wij ook alle toevoegingen, zoals chamotte, vermiculiet en mica. Klei laten drogen Zachte klei biedt een prachtige mogelijkheid de voorwerpen te verbinden.


Je steekt ze er eenvoudigweg in. Fimo klei is een bekende polymeerklei die je kunt gebruiken. Nadat je je werkstukken hebt gemaakt kun je deze op een bakplaat of ovenschaal zetten met bakpapier. Bak de werkstukken minimaal minuten op 1graden celcius.


Bak niet te warm, want dan kan het werkstuk verbranden. Je kunt het beter iets te lang bakken dan te warm. Fijne klei ploft bij het bakken van massieve vormen uit elkaar. Die schimmel kun je eraf halen, de klei is dan nog gewoon te gebruiken. Echt uitgedroogde klei kun je in een bak met water zetten, daarna is het een soort rivierslib.


En hierna is het weer gewoon bruikbaar. Deze klei word in de oven gebakken volgens de verpakking, lees deze altijd na het kan per merk verschillen. WAARMEE BESCHILDER JE JE CHIBI? Met acryl verf, ik vernis hem met matte vernis van de Action MIJN KLEI IS HEEL HARD!


Je moet polymeer klei altijd voorkneden, conditioneren, om het te laten zacht worden. Deze klei kan bestaan uit poeder waar nog water bij gedaan moet worden, uit kant en klare vloeistof en uit een vaste vorm. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt.


Snel werken, anders brandt de klei aan! Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken!


Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak. Het grootste voordeel van zelfdrogende klei is natuurlijk dat het je het niet oven af hoeft te bakken. Dat betekent dat je met 1 zekerheid weet hoe jouw werkstuk eruit komt te zien, ook nadat het gedroogd is.


Deze klei is uitermate geschikt voor kleinere werkstukken en is heel gemakkelijk over te schilderen. Na de 5graden is dit niet meer mogelijk. Ga je nog hoger bakken , tegen het smeltpunt van de klei , dan wordt dat sinteren of verglazing genoemd.


Door andere materialen aan klei toe te voegen kan men speciale eigenschappen krijgen, zoals bij papierklei of vlasklei. Klei wordt ook gebruikt als grondstof voor cement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts