dinsdag 21 juni 2016

Dubbele plooi

Dubbele plooi

Houdt jij van royale plooien dan kun je bij inbetweens en vitrages gebruik maken van een driedubbele plooi. Hiervoor wordt nog meer stof gebruikt dan bij een dubbele plooi waardoor de gordijn prachtig ruim vallen. Bij overgordijnstoffen kan deze plooi mooi gecombineerd worden met soepelvallende dunnere stoffen. De dubbele plooi wordt over het algemeen het meeste toegepast.


Dubbele plooi

Gordijnen dubbele plooi is het meest bekende plooi type. Deze variant is al vele jaren heel populair. Zeker bij oudere mensen ziet u vaak gordijnen met een dubbele plooi hangen. Van oudsher is dit het meest gebruikte plooitype.


Bij dubbele plooi gordijnen worden er machinaal plooien naast elkaar gemaakt die in een V-vorm hangen. Deze slag in het gordijn wordt groter naarmate de hoogte toeneemt. De enkele plooi valt onderaan het gordijn in een ruime slag.


Wij adviseren om gordijnen die bestemd zijn voor de woonkamer of langer zijn dan 1centimeter, uit te laten voeren met een dubbele plooi. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Leg voor een dubbele plooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de verkeerde kanten op elkaar en speld dit vast.


Er wordt dus meter overgordijnstof gebruikt om een meter gordijn te fabriceren met een dubbele plooi. Dit kan een charme zijn die u mooi vindt maar als u wilt dat de plooi onderaan ook meer zichtbaar is dan kunt u voor hogere gordijnen beter kiezen voor een dubbele plooi. De gordijnen gaan wat meer open staan en de plooi zal onderaan minder zijn. Enkele plooi = tot maal de breedte dubbele plooi = tot maal de breedte triplooi (drievoudige plooi ) = tot maal de breedte TIP!


Het mooist komen kleuren en dessins tot hun recht bij een mooie plooi. De plooi die het meest gebruikt wordt is de dubbele plooi. Een enkele plooi ziet er strak uit. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2. Dit geldt ook bij alle andere plooien. Bij de keuze voor een dubbele plooi wordt de stof twee keer ingeplooi het gordijn krijgt een rijke en volle uitstraling en valt mooi.


Dit zorgt voor een rustige en moderne uitstraling met een gelijke stofverdeling. Om de uw gordijnstof te berekenen voor de dubbele plooi doet u uw breedte x 8. Dubbele plooi wordt het meest gebruikt voor woonkamer gordijnen. Dit komt omdat u meer stof nodig heeft voor de dubbele plooi. Hierbij heeft de stof aan de bovenzijde een dubbele plooi die gestikt is.


Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Een ander soort plooi die je veel terug ziet is de dubbele plooi (in het Engels box pleat). Deze plooi is vaak wat groter opgezet en kenmerkt zich door een plooi die “bovenop” de stof lijkt te liggen afgewisseld door een “ingevallen” stukje alvorens je weer een plooi ziet.


Een dubbele plooi bestaat uit plooien die aan elkaar gestikt zijn. Een driedubbele plooi bestaat uit plooien die telkens samengevoegd worden. De meeste mensen kiezen voor gordijnen met een dubbele plooi. De reden daarvoor is dat een dubbele plooi het gordijn een iets rijkere en luxueuzere uitstraling geeft dan een enkele. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien.


Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Ook bij een dubbele plooi kun je gebruik maken van een retourplooi: reken hierbij op nog eens extra gordijnstof. Kies voor een enkele plooi , een dubbele plooi , een driedubbele plooi of een vlinderplooi.


Plooien zorgen ervoor dat een gordijn mooi ‘valt’. Hoe dikker de plooi , hoe meer stof je nodig hebt. HEMA kan je precies vertellen hoeveel stof je nodig hebt bij jouw afmetingen en gewenste plooi.


En natuurlijk maken we ze ook voor je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts