dinsdag 10 januari 2017

Motor condensator berekenen

Deze berekening werd het laatst gewijzigd op. Driefase motor omschakelen naar eenfase motor met condensator. In dit geval zijn beide berekend op continubedrijf. Het voordeel hierbij is dat de condensator tijdens bedrijf dienstdoet als cos φ-compensatie.


De startcondensatoren worden gewoonlijk gebruikt voor het aanlopen van een éénfase elektromotor in die gevallen waarbij een bedrijfscondensator niet voldoende is om een motor te starten.

Zoals bijvoorbeeld compressors. Deze motoren moeten wel voorzien zijn van een centrifugaalschakelaar of een startrelais, die de startcondensator uitschakelt. Een 1-fase motor kun je eenvoudig herkennen aan de condensator die er bij zit, deze bepaalt de draairichting van de motor : Ps. Motor stroom ,spanning ,cosinus phi en nog een heleboel dingen die niet zomaar op het type plaatje van de motor staan.


Je gaat uit eindelijk de fase verschuiving(en) en het blindvermogen van de condensator uit rekenen en evt. Ik wil graag de waarde voor een condensator voor het aanlopen van een fase motor die gebruikt wordt voor een tafelboor machine. De machine is een oudje maar wel in prima conditie.


Het type laatje is verre van compleet.

En heb dus geen informatie hoe ik met conventionele formules (o.a. op dit forum gevonden) de C kan berekenen. Waarde van startcondensator enkelfase motor. Er zijn onder andere condensatoren voor motoren , die worden gebruikt in systemen met elektromotoren.


Behalve de capaciteit is ook de functie die de condensator moet vervullen in het circuit van belang. In de praktijk komt het er op neer dat er eerst enkele condensatoren die rond deze waarde liggen, op de motor worden aangesloten om dan de opgenomen stroom te meten. Pas dan kan er een goede condensator keuze voor de motor gemaakt worden.


Draairichting van 3-fase motor omdraaien. Kleine versie van een condensator. Start condensatoren voor 3-fase motoren.


Aangezien niet alle DIY en professionele altijd en overal een driefasige aansluiting aan de han is het belangrijk dat verschillende machines kunnen worden gebruikt met 3-fase motor met een stopcontact. Laden van de condensator (met bekende eindspanning): Bij het laden van de condensator het in bovenstaande voorbeeld was de laadtijd (van 200ms) bekend. Met de gegevens van begin- eindspanning, de laadtijd en het aantal Tau kon de eindspanning worden berekend. Vergeet niet dat je de helft van het vermogen kwijtraakt.


De condensator was dan na 200ms met volt geladen. Ik heb bijna een keer een motor van een betonmolen vernield. Schematische voorstelling van de aansluiting van de motor 2met een condensator Er zijn ook motoren die beide windingencontinu verbonden met het netwerk, worden genoemd tweefase omdat binnen het roteert, en de condensator die aan de faseverschuiving.

Deze regeling, de twee draadwindingen zijn aan elkaar gelijk sectie. De cos φ van de motor blijft 80. Overigens is de cos φ van een motor ook geen constante, De waarde die op het motorplaatje staat geldt alleen maar als ook de overige waarden worden aangehouden, d. Als een condensator alleen voor aanloop condensator geschikt is, dan wordt dit specifiek door ons vermeld. Staat op de defecte condensator bv. De te meten condensator wordt direct aangesloten op de uitgang van de functiegenerator die een blokgolf levert.


Met en oscilloscoop wordt de spanning over de condensator gemeten. De functiegenerator wordt op zijn maximale uitgangsspanning gezet, en de frequentie wordt zodanig ingesteld dat de spanning over de condensator laag blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts