donderdag 21 juni 2018

E nummers lijst

Uw Product is Altijd op Voorraad! Lijsten in alle kleuren en materialen. Vergelijk hier aanbiedingen.


Een E -nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie toegelaten is als additief in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. In deze lijst staan ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegestaan.

Vind snel en gemakkelijk het juiste e -nummer en de mogelijke bijwerkingen hiervan in deze lijst. E-nummers lijst van alle gebruikte e-nummers in Nederland. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Soms worden ze gewonnen uit planten, struiken en bomen.


European Masters Degree in Food Studies - an Educational Journey : Food-Info. Je kunt hierbij denken kleur, houdbaarheid en uiterlijk. Maar omdat producten tegenwoordig een lange weg hebben naar de consument worden er hulpstoffen aan toegevoegd om het product in goede kwliteit te kunnen tonen.


Deze toevoegingen heten ook wel additieven en zijn vaak aangeduid met een E -nummer.

E6krijgt u dagelijks binnen en is schadelijk voor de gezondheid. E62 ook wel mononatriumglutamaat, is een van de meest toegevoegde smaakversterkers. Deze veiligheidsnormen gelden echter wel op gemiddelden en je lichaamsgewicht. Daarom lopen kinderen een groter risico dan volwassenen. Wel zijn er aantoonbare aanwijzingen dat er mogelijke gezondheidsrisico’s aan vastzitten.


Ruime keuze lijsten op beslist. Sommige zijn natuurlijk, andere chemisch, maar over het algemeen is incidentele inname bij kleine hoeveelheden niet schadelijk. Dit komt omdat de additieven zijn geordend naar hun functie, waarbij bijvoorbeeld E1tot E1gereserveerd is voor kleurstoffen.


In de praktijk loopt de lijst van kleurstoffen van E1tot E1met daartussen nog enkele nummers die niet meer in gebruik zijn. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Mocht U deze lijst willen aanpassen en verder willen perfectioneren, dan wil ik hem hier graag als vervanger voor mijn gemaakte tabel ter download aanbieden.


Maak je geen zorgen, want veel van deze e-nummers kunnen (met mate) geconsumeerd worden. Maar let wel op, sommige e-nummers kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en welzijn. Daarom hebben we voor jou een e-nummers lijst opgestel zodat je snel kan opzoeken of een bepaald product e-nummers bevat die je beter zou kunnen vermijden.


Op mijn lijst heb ik me gehouden aan de Rode en oranje e-nummers voor de gewone lijst , die staan er dus niet in. Uitleg van de algemene regels betreft additieven en e-nummers Opsomming en uitleg van wijzigingen in de lijst Wat bijvoorbeeld nieuw is, is dat het gebruik van de kleurstoffen zonnegeel FCF (E110), chino­ linegeel (E104) en ponceau 4R (E124), lycopeen (E160d) moet worden beperkt omdat uit onderzoek bleek dat met name kinderen gemakkelijk meer dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) binnen. Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn.

Bijvoorbeeld E3is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hierdoor krijgen producten bijvoorbeeld een mooie kleur of een langere houdbaarheid. Er zijn duidelijke richtlijnen opgesteld over de veiligheid van additieven.


Het zijn een van de meest en best geteste stoffen uit onze voeding. Dit nummer geldt in heel Europa. Het is samengesteld uit de letter E die staat voor Europa. En dan volgen er cijfers.


Fabrikanten mochten vanaf dat moment alleen nog maar goedgekeurde kleurstoffen toevoegen en werden verplicht ze op het etiket te zetten. Alleen als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een stof veilig is mag het in Europa worden gebruikt. Er is nog veel verschil tussen islamitische geleerden wat betreft de vraag in hoeverre de E nummers werkelijk chemisch zijn omgezet om te spreken van halal. Onderaan een voorlopige lijst met nummers die afkomstig kan zijn van dieren. Dit wil niet zeggen dat wij melden dat het halal of haram is.


Lijst van voedseladditieven, Codex Alimentarius. Deze lijst zou beter omgetoverd kunnen worden tot de gehele lijst van nummers van de Codex Alimentarius, met daarachter de nummers E (A voor Australië en Nieuw-Zeeland en U voor de VS), zoals ook gedaan is op en:List of food additives, Codex Alimentarius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts