dinsdag 22 maart 2016

Glazuur keramiek

De plek voor al uw keramiek kwastglazuren van maycocolors. Naast glazuren verkopen we ook diverse gereedschappen, klei en biscuit aardewerk. De winkel is tevens atelier waar regelmatig demonstraties en workshops glazuren en glazuurtechnieken worden gegeven. Bij glazuur aardewerk vind je keramiek , tafelgoed en bijzondere cadeaus van makers die staan voor hoge kwaliteit en goede bruikbaarheid. Bekijk het bord Keramiek glazuur recepten van marjannobus op Pinterest.


Bekijk meer ideeën over Keramiek glazuur recepten, Keramiek en Pottenbakken.

En natuurlijk… altijd eerst testen… voordat je het nieuwe glazuur gaat gebruiken, zodat je glazuurfouten (hopelijk) kunt vermijden. Bovenstaande opsomming is slechts het topje van de ( glazuur ) ijsberg. Over keramiek en zeker ook specifiek over glazuren zijn veel (dikke) boeken geschreven (zie o.a. de literatuurlijst). Is onderdeel van De Pottenbakster.


Dé plek voor cursussen en workshops pottenbakken, keramiek en glazuren. Home › Forums › GLAZUUR : RECEPTEN, TOEVOEGINGEN ETC. Dit forum bevat onderwerpen en reacties, en is het laatst gewijzigd door Michel Kuipers dagen, uur.


Het is niet eenvoudig een “formule” op te geven voor het ontwerpen van een bepaalt keramiek glazuur. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, zo ook voor het glazuur ontwikkelen.

Ik werk in ieder geval vanuit een basisglazuur. Daarna breng ik een laag glazuur op en stook het voorwerp nogmaals op een dusdanige hoge temperatuur zodat het glazuur smelt en zich hecht aan het voorwerp, meestal op 1. Het is vooraf niet te zien welk uiterlijk het glazuur zal krijgen na de stook. Keramiek is een verzamelnaam voor alle voorwerpen van gebakken klei in al zijn soorten, in al zijn stooktemperatuurgebieden geglazuurd en ongeglazuurd.


Van wc-pot tot standbeeld. Grondstoffen voor glazuren. Je kan beginnen met het kiezen van een kleurcombinatie, lijnenspel of sfeer. De glazuur is de finishing touch van jouw kunstwerk. Of je nu van unieke effectglazuren houdt, of van het beschilderen van de keramiek.


Met het uitgebreide gamma glazuren van meer dan maar liefst 4kleuren, is er voor ieder wat wils. Eenvoudig in gebruik, makkelijk te combineren, tal van technieken mogelijk. Afspringen van het glazuur In sommige gevallen springt het glazuur los van het werkstuk. Dit komt doordat de glazuur zich niet goed op de onderlaag kan hechten.


Ook kan het komen door een foute combinatie van klei en de glazuur. Voor elk werk is er wel een glazuur of onderglazuur te vinden, mat of glanzend. Ze zijn vloeibaar en makkelijk aan te brengen. Daarnaast heb je de keuze uit aardewerk of steengoed kwastglazuur. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Hieronder een overzicht van de verschillende glazuurlijnen, onderverdeeld in aardewerk en steengoed kwastglazuur.

Een andere en veel gebruikte manier is het biscuit voorwerp in de glazuur dompelen en daarna met de majolica de gewenste decoratie opschilderen, spatten, etc. Zonder glazuur is het werk poreus en kan gemakkelijk vervuilen. Het kan op verschillende manieren worden aangebracht. Door middel van kwasten, gieten, dompelen of spuiten.


Het glazuur reageert tijdens het stoken met de scherf. Stoffen uit de scherf worden opgenomen in het glazuur en omgekeerd. Glazuur kan aangemaakt worden met water.


Als u een rode scherf hebt, zult u daardoor een andere uitstraling krijgen dan met een witte scherf. Wat veel pottenbakkers zich niet realiseren is dat verschillende witte scherven ook effect kunnen hebben op het glazuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts